Hoe kunnen we goed samen slapen?
Tussen het snurken door neemt de ene het hele donsdeken in beslag en de ander spreidt zich uit over het volledige bed... Samen slapen is niet altijd gemakkelijk. Er zijn echter verschillende oplossingen om toch samen van een goede nachtrust te genieten. Ontdek ze in dit artikel.
Kies voor twee dekbedden
Word je regelmatig wakker met een koud gevoel omdat de persoon die naast jou slaapt een deel van het deken of zelfs het hele deken heeft weggenomen? Een gemakkelijke oplossing is dan om twee dekbedden te kopen. Geen gevecht meer 's nachts om jouw deel van het deken.
Als je last hebt van de bewegingen van je partner tijdens de nacht, dan is het misschien beter om te kiezen voor twee aparte ergonomische matrassen. Zo kan je volledig onafhankelijk slapen, zonder gestoord te worden door de persoon die naast je slaapt. Als het idee om twee verschillende matrassen te hebben je stoort, kan je kiezen voor een tweepersoonsmatras met vormgeheugen. Die past zich aan de morfologie van elke persoon aan en keert na elke beweging van de slaper terug naar haar oorspronkelijke positie. Zelfs als jouw partner 's nachts veel beweegt, mag jij dat niet voelen. Om samen goed te slapen, heb je een kwaliteitsbed nodig. Als je advies zoekt, neem dan contact met ons op of kom langs in de winkel. Een Beka®-expert kan je advies geven afhankelijk van je lichaamstype en slaapbehoeften.
Een snurker in de kamer: hoe los je dat op?
Als je met een snurker naast je slaapt, zijn er twee oplossingen: of het snurken verminderen of een manier vinden om het niet meer te horen. In het eerste geval moet de oorzaak van het snurken worden geanalyseerd. Daarvoor kan je naar een specialist gaan om de oorzaak vast te stellen en oplossingen te vinden. Je kan ook proberen het snurken te verminderen door je bedpartner minder alcohol en tabak te doen gebruiken of door een andere slaaphouding aan te raden (liever op de zij dan op de rug). Werkt het niet? Dan zijn er altijd nog oordopjes. In het begin is het niet erg aangenaam, maar je went er snel aan.
Ban de smartphone uit je slaapkamer
Dat is misschien het beste advies dat we je kunnen geven om samen een betere nacht te hebben. Tenslotte is er maar één melding nodig om je slaap te verstoren. Bovendien gebruiken veel mensen hun smartphone in bed voor ze in slaap vallen of 's ochtends als de andere persoon nog niet wakker is. Het licht en de bewegingen die je maakt om je smartphone te gebruiken zullen de persoon die naast je slaapt, storen. De slaapkamer en je bed dienen om te ontspannen en te slapen. Laat je werk of sociale contacten dus buiten de slaapkamer. Het blauwe licht van je telefoon verstoort je slaap nog meer, omdat het de verkeerde signalen naar je hersenen stuurt, namelijk dat je wakker moet blijven.
Met een smartphone in de kamer kan je je gedachten niet 100 procent loskoppelen. Je moet ontspannen en vrij van stress zijn, zodat je snel in slaap valt. Als je nog gestrest bent door je dag, loop je het risico dat het lang duurt voor je in slaap valt en dat je ligt te woelen en zo tegelijkertijd de persoon naast je belet om in slaap te vallen.
Vind de positie die bij jullie beiden past
Om goed te slapen, moet elke partner zich aanpassen aan de ander en dus compromissen sluiten. Analyseer samen in welke houding jullie het liefst liggen: in elkaars armen, ieder op je eigen kant, rug tegen rug, ... Kortom, jij bepaalt zelf hoe je het beste samen slaapt. Het gaat vaak meer om de positie waarin je in slaap valt dan een positie die je de hele nacht aanhoudt.
Een laatste tip
Een goede nachtrust is belangrijk. Let daarom op je levensstijl en probeer een regelmatig ritme aan te houden bij het slapen en opstaan. Wij raden je aan overmatig alcoholgebruik, zware maaltijden en ongewone of intensieve sporten te vermijden voor het slapengaan. Vergeet bovendien niet om zo veel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat.